O špargli

Autor: Peter Černák | 11.5.2012 o 19:00 | (upravené 11.5.2012 o 20:02) Karma článku: 8,37 | Prečítané:  1337x

Kráľovná zeleniny, jedlo kráľov. Vy ju nepoznáte? Úprimne, ani sa nedivím. prešiel som si menu viacerých reštaurácii a nikde som ju nenašiel (s výnimkou podnikov ako ke Le Monde, alebo Liviano). Roky tu všetci kuchári volajú po tom aby sa varilo z čerstvých a lokálnych surovín. A aká je realita?

V Nemecku v období špargle nájdete špeciálne menu úplne všade. A je jedno, či sa jedná o malú miestnu "hodpúdku", penzión, alebo päťhviezdičkový hotel. Špargľa sa v Nemecku pestuje a konzumuje vo veľkom. V sezóne (od polovice apríla do polovice júna) naozaj dostanete všade zopár základných variácii jej úpravy (najzákladnejšie je asi pol kila špargle s holandskou omáčkou a varenými zemiakmi za cenu od cca 5,- Eur vyššie)

A čo u nás? Špargľa sa vo veľkom pestuje na Záhorí, v Levároch, čo by kameňom dohodil. Napriek tomu nájsť špargľu na jedálničku je problém. Pri tom jej cena je u pestovateľa je asi o polovicu nižšia ako v obchode (cca 2,50 Eur za kg) a ako pravidelný odberateľ by som si určite vedel dohodnúť ešte lepšiu cenu. Jej príprava je jednoduchá a marža na porciu musí byť určite vyššia ako 150- 200 %...

Ibaže ono je asi jednoduchšie pripraviť zapekané kuracie prsia so syrom, alebo polievku z prášku, všakže...

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Van der Bellen bude prezidentom, Hofer priznal porážku

Po zrátaní 70 percent hlasov z volebných urien je nereálne, aby Hofer nepriaznivý stav zvrátil.

PLUS

Architekt: Niektoré sedačky sú zámerne nepohodlné

Aké chyby robíme pri zariaďovaní obývačky?

SVET

Muž zastrelil vo Fínsku starostku mesta a dve novinárky

Každú zasiahol ranami z pušky do hlavy a trupu.


Už ste čítali?