V podstate je to jednoduché. Všetkých čokoládových zajacov, kuriatka, vajíčka, autíčka (len čokoládu!!! - nie plnku !!!) rozpustíme na vodnom kúpeli na troške masla (pokiaľ sú spomenuté zajačiky, kuriatka a pod. vyrobené z nie príliš kvalitnej čokolády - pod 30 % kakaovej hmoty - maslo ani nepotrebujete, čokoláda ho obsahuje už sama viac než dosť), alebo radšej na kvalitnej smotane (toto doporučujem viac - čokoláda je potom taká nejaká jemnejšia hladšia...), trošku osolíme - je to podivné, ale troška soli zvýrazní chuť čokolády a ak produkt budú konzumovať dospelí, doporučujem riadnu dávku rumu, brandy, koňaku ... Medzitým si z dvoch bielkov ušľaháme pevný sneh (to je taký, že keď nádobu, v ktorej ste ho ušľahali, obrátite hore dnom, tak sneh ju odmieta opustiť a drží sa tam ako boľševici Fica...) a nejaké dobré keksy (mne sa najviac osvedčili obyčajné piškóty, alebo Opavia keksy so sušeným ovocím...) nadrvíme na väčšie kusy. Do rozpustenej čokolády nastrúhame kôru z limetiek, citrónov, alebo pomarančov a vmiešame tam žľtok z vajíčka a pomaly, tak aby sme ho nezničili, do čokoládovej hmoty vmiesime aj sneh. Do malých šálok na espresso nasypeme nadrvené piškóty, zalejeme ich čokoládavou hmotou, prisypeme ešte jednu vrstvu piškót , nalejeme ešte jednu vrstvu čokolády. Vrch posypeme nasekanými orechami, alebo mandľami a dáme aspoň na 2 - 3 hodiny stuhnúť do chladničky. Výsledný efekt je viac ako prekvapivý, ale viac ako malú espresso šálku zvládol iba kamarát Robo, známy v našich kruhoch ako "sladká riť" (človek živiaci sa výhradne sladkými vecami...)
Skúste si to pripraviť dva-tri krát a ... začnete hľadať modifikácie chutí. Skúste vanilku, škoricu, zázvor, pistácie, arašídy, vlašské orechy, mätu, karamel, sekt ... fantázii sa ako obyčajne medze nekladú, jedinou hranicou je vaša chuť. Tú sa mi podarilo prekročiť len s chilli - všetci ma poslali kade ľahšie - možno ale máte okolo seba ľudí tolerantnejšách, alebo s plechovejším hrdlom :-).